4 ting verdt å vite om norske domener

Bilde fra mickiky

Er du i tvil om du skal velge et norsk domene for ditt kommende nettsted?

Her skal jeg vise deg et par enkle tips som vil hjelpe deg avgjøre om et norsk domene er noe for deg.

1: Norske domener ikke bare for bedrifter

Mange tror du trenger å være en bedrift for å opprette et .no domene. Dette er ikke helt tilfellet.

Det du trenger er et organisasjonsnummer, noe du får ved å registrere en organisasjonsform i Brønnøysundregisteret.

Dette trenger ikke være noe annet enn et enkeltmannsforetak, noe du kan opprette gratis hos brreg.no

2: Norsk domene for privatpersoner

Privatpersoner kan ikke direkte opprette .no domene uten å være registrert med organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret, men vil kunne opprette et .priv.no domene i stede.

Dette gjøres på samme måte som norsk domene registrering, eneste forskjellen er at organisasjonsnummer byttes ut med en personindikator (PID), som er en erstatning for ditt fødselsnummer.

Fordelen med dette er at du som privatperson kan indentifiseres uten å være bekymret for at fødselsnummeret ditt publiseres.

3: Norske domener i pris

Det kan stemme at norske domener ligger litt høyere i tanke på pris sammenlignet med internasjonale domener, men selve prisen vi som forbruker betaler er det hver enkelt registrar som setter.

NORID, som er registreringsenheten for alle .no domener, har en utgangspris på kr 60,- for nyetablering og årsavgift, så videre utfra dette er det hver registrar som står fritt for å prise sine tjenester.

4: Norsk domene fremfor internasjonalt domene?

Mange vil nok se på dette med oppretting av sin egen organisasjonsform som en ekstra byrde å ta fatt i, og svinger seg i stede til en litt enklere registrering av et internasjonalt domene. Å er man privat og har ingen andre planer er det en helt grei måte å løse dette på.

På den andre hånda, hvis domene er ment for å møte et norsk publikum er det mest naturlig å prøve å sikre seg retten på det norske domene.

Hvis navnet allerede er i bruk er det best å prøve å komme opp med et nytt domenenavn i stede for å velge et internasjonalt domene – selv om det ser ut til å være den enkleste løsningen akkurat på det tidspunkt.

For når det kommer til forveksling av domener, er det det siste vi ønsker.

Konklusjon – hva er best for deg?

Hva alt kommer ned til er hva du ønsker å bruke domene til. Har du planer om å bygge domenet til en kjent norsk nettside, er det nok best for deg å se om et .no domene er tilgjengelig for så å sikre seg dette.

Å gå for et internasjonalt domene kun fordi .no domene ikke er tilgjengelig kan skape mer hodebry i tiden fremover, og en da noe som er verdt å unngå.

Jeg kjører som du selv ser denne siden på et .no domene, og har brukt samme norske domene registraren for meg selv som for mine kunder de siste 5 årene. Valget har vært DomeneShop mye grunnet en god tjeneste og et godt oversiktlig system jeg kan si meg meget fornøyd med.

Hvem du velger blir helt opp til deg å avgjøre, men ønsker du en god registrar er slett ikke DomeneShop noe dårlig valg for registrering av norske domener.

 

4 thoughts on “4 ting verdt å vite om norske domener

 1. Jeg ønsker å lage en hjemmeside med domene ” .no ”

  Kan jeg registrere et enkeltmannsforetak i Brønøysundregisteret uten å ha noe enkeltmannsforetak?

  Hva gjør jeg for å få det til?
  Er det dyrt?

  mvh
  Signe

  1. Hei Signe!

   Å registrere ditt eget enkeltmannsforetak er gratis. Alt du trenger å gjøre er å registrere en ny enhet/foretak på brreg.no.

   1. Hei Håvard.

    Kan jeg registrere en ny enhet/foretak uten å ha noe slikt foretak?? Hvordan gjør jeg i så fall det?

    mvh
    Signe

    1. Hei Signe,

     Det stemmer. Det settes ikke noen andre krav enn at eier er myndig, og at foretaket registreres på en norsk adresse. For å veilede deg gjennom denne prosessen kan vi ta dette pr. epost. Fint om du kan sende meg en mail, så tar vi dette derfra. Du kan kontakt meg direkte ved bruk av kontakt skjemaet her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.