7 punkter verdt å sjekke FØR du velger webhotel

“Tjener ikke funnet… kom som lyn fra skyfri himmel. Jeg valgte feil webhost, satt nå med skjegget i postkassa og ikke viste jeg hvor jeg skulle gå for å hente hjelp.”

Høres ut som en spennende sted å være? Neppe hvis du ikke liker tekniske utfordringer, og er hva vi ønsker å unngå når vi velger et webhotel som skal være grunnlaget for en god hjemmeside.

I denne artikkelen skal jeg vise deg 7 sjekk-punkter jeg går igjennom når jeg velger en god webhost for meg selv eller min kunde’s hjemmeside.

Ikke la deg frykte av tekniske begreper. Jeg skal prøve mitt beste for å gjøre dette til en enkel guide som mulig, og en du kan lære å følge ved neste gang du velger en webhost.

Siden jeg lagde min første hjemmeside i 2002 har jeg vært innom en rekke forskjellige webleverandører, og som hos aller fleste områder finner man både gode og dårlige produkter.

Her får du en liste som hjelper deg “å skille klinten fra hveten” og velge en leverandør som passer ditt behov.

1. Hjelp når du trenger det

Når problemet oppstår, er det greit å vite at du har noen på den andre siden som kan hjelpe.

I denne sammenheng burde du velge en webleverandør som har et godt kontrollsystem og et godt support system. For hvem vil være i den posisjonen å ikke få hjelp hvis noe mot formodning skulle gå galt?

Da er det iallefall greit å vite at supporten er på den andre siden og svarer dine henvendelser enten på email, live chat, eller tlf.

Jeg er selv en tilhenger av live chat, spesielt for mine kunders nettsider. Det er en enkel prosess å bruke, og som regel trenger man ikke vente så alt for mange minutter før noen på den andre siden svarer.

Nå har jeg etablert et par nettsider fra før av, så jeg begynner å få en god grein på hvordan ting henger sammen. Så for min del slipper jeg å måtte være avhengig av å ha umiddelbar support i ryggen.

Dette vil du lære mens du går fremover, men hvis du på dette tidspunkt ikke føler deg komfortable med å håndtere tekniske oppgaver kan det være greit å vite at man får hjelp hvis noe skulle skje.

En grei regel å sjekke er om webhosten har følgende, og gjerne i denne rekkefølgen:

  • Live hjelp/chat
  • Email system
  • Tlf. support

Stadig blir det flere som bruker live hjelp, noe jeg synes er meget bra. Så for ting som haster kan det anbefales å bruke denne fremfor email. Tlf. er i siste nødstilfellet.

2. Velg riktig kontrollsystem

Hvis du ikke ser deg selv som en teknisk guru, eller rett å slett ønsker å ha ting oversiktlig og enkelt, kan det være greit å velge et godt kontrollsystem.

Kontrollsystemer er det mange av. Noen av webleverandørene bygger de selv, mens andre velger å bruke velkjente kontrollpanel som bl.a cPanel.

Hvis du ønsker å installere nettsiden din enkelt, uten tekniske problemer, spiller kontrollpanelet en viktig rolle, og er da noe du burde ha høyt på lista når du velger webhotel.

cPanel som er et av mine anbefalte kontrollpanel, og lar deg installere en WordPress side på knappe 30 sekunder. Ja du leste riktig. Kanskje det ville tatt deg alt fra timer til dager å lære, men via cPanel går installeringen automatisk ved klikk på en knapp.

Det finnes også andre kontrollsystemer som også tillater dette, men ettersom cPanel er et så kjent kontrollpanel er det ekstremt enkelt å ha med å gjøre, både når det kommer til å sette opp siden, håndtere email adresser, ta backup og administrere det hele.

Så er du i tvil, se etter webhost som kommer med kontrollpanelet cPanel. Bare det vil gjøre live ditt enklere.

3. Garantert oppetid

Oppetid, må ikke forveksles med tilgjengelighet. Dette er et begrep webleverandørene bruker for å garantere at siden din er tilgjengelig på internett.

Vi har vel alle besøkt en nettsiden hvor vi tilbake får en hvit side med beskjeden “Tjener ikke funnet” eller lignende. Hvis dette var en eksisterende side ville det bety at server var nede for øyeblikket, også kalt nedetid.

Ikke særlig morsomt er det når du prøver å bygge en hjemmeside, men til stadig opplever at siden ikke er tilgjengelig. For det gir lite mening å betale noe som ikke leverer de resultatene du forventer.

Det å vite er at en internett side er ikke annet enn en mappe lagret på en server en plass i verden. Hvis denne serveren får problemer av noe slag vil det resultere til at din hjemmeside ikke vil være tilgjengelig for dine besøkende.

Slik ønsker vi alle å unngå, særlig hvis du er avhengig av dine kunder, og derfor er det lurt å se etter noen form for garantert oppetid. Dette vil sikre deg mot at siden din “forsvinner” i lengre tider da webhosten som regel har en backup plan i bakhånd.

Merk at dette aldri kan være 100%, men siden det er ca 730 timer i en måned, vil de fleste leverandører som opererer med garantert opptid være istand til å levere en garanti på rundt 99,8 prosent, som tillater omtrent 1-2 time nedetid iløpet av en kalender måned.

Tatt til betraktning at datakrøll kan oppstå og ting kan gå istykker er ikke dette noe å si på.

4. Valg av operativsystem

Så var det operativsystem. Selv om du bruker Windows eller Mac på din nåværende datamaskin, så vil det ikke si det samme er det beste når det gjelder en server – faktisk tvert imot.

Men slapp helt av, du trenger ikke å lære et helt nytt operativsystem bare for å lage en hjemmeside. For det du får når du bestiller et webhotel er enkelt og greit en mappe i et stort datasystem, og alt av det tekniske som skjer på utsiden av denne mappen er det webleverandøren som har ansvar for å holde igang.

Windows og Linux to av de mest brukte operativsystemer for servere over hele verden i dag, hvor Linux er mest brukt av disse 2. Ifølge målinger gjort fra W3Techs nå i august kjørte hele 63,9% av alle nettsider Linux som operativsystem.

Nå skal jeg ikke gjøre dette til noe forvirrende sak, for de fleste webhoteller bruker Linux som standard.

Linux vil derfor være å anbefale fremfor Windows, og er som sagt hva mesteparten av webhoster kommer med i dag.

Installasjon av bl.a WordPress, Drupal, Joomla samt lignende publiseringsverktøy vil her være en ren fornøyelse å sette opp.

5. Hvor mye lagringskapasitet

Noen webleverandører gir deg vist antall 1000 mb mens andre gir deg ubegrenset lagringsplass. Hvor mye lagringsplass trenger du egentlig?

Nå skal jeg ikke gå inn på dette med ubegrenset lagringsplass,  men hvorvidt de faktisk tillater deg å lagre ubegrenset med data før du får noe form av problemer kan vel diskuteres.

Når det er sagt trenger vi egentlig ikke så mye lagringsplass for å kjøre en god og grei hjemmeside.

Tar du WordPress som eksempel, som er et av de programmene som brukes på hele 14,7 % av alle nettsider over hele verden, så trenger du faktisk ikke mer enn 10 mb lagringsplass for selve installasjonen.

Vel merket så trenger du litt mer plass når du begynner å bruk programmet. Dette kommer i form av innhold, som for eksempel bilder, videoer, tekst og lignende.

Har du planer om en side med masse bilder og slikt kan det være lurt å velge en leverandør som gir deg fra 1000mb av lagrinsplass og oppover.

Hvis det skulle vise seg at du trenger mer plass, er det som regel ikke noe problem å oppgradere tjenesten til å støtte en større kapasitet.

Alt til sin tid.

6. Trafikk

De fleste vil komme med fri trafikk, men vel å merke slik i punkt 5, så er det ingenting som heter fri eller ubegrenset trafikk.

Alt kommer til et punkt hvor du har så mye trafikk at webleverandøren ønsker å gjøre noe med det. Da enten i form av en oppgradering til større tjeneste, eller flytte til en annen leverandør.

Så selv om webhosten sier ubegrenset vil det ikke bety ubegrenset – det kan være greit å ta med seg.

Hvor denne egentlige grensen er varierer fra webleverandører, men alt kommer an på hva siden din inneholder, som tilsier hvor mye hver besøkende laster ned av media hver gang de besøker siden din.

Om dette er 5000 eller 15 000 besøkende hver dag er vanskelig å si, og igjen som kommer alt an på hvilken leverandør du bruker.

Til syvende å sist, hvis trafikken skulle avta over all forventning så vil det på et slikt tidspunkt være fornuftig å vurdere andre server-løsninger som er mer egnet for å takle større nettsider.

Igjen alt til sin tid, men greit å være obmerksom på slik hvis man ser interessen øke betraktelig.

7. PHP & MySQL

Til slutt, men ikke minst så er det viktig å vite hvilke programmer som kan brukes på serveren.

Jeg forstår dette kan være litt i lengste laget når det kommer til tekniske detaljer, men synes dette er såpass viktig at jeg ikke kan utelate det fra denne artikkelen.

Så hva er PHP og MySQL, og hvorfor er det så viktig for min hjemmeside?

  • PHP er en type programmeringsspråk som brukes for å lage dynamiske nettsider. Dette er nettsider som henter data lagret i en database, og er hva WordPress og andre publiseringsløsninger bruker for å kunne kjøre en nettside.
  • MySQL er et databaseadministrasjonssystem som brukes for å lagre og hente data fra, etter behov. Dette er også et program som brukes av bl.a WordPress for å hente informasjon som igjen skal vise på nettsiden.

Om disse funksjonene er viktige kommer helt an på hva du ønsker å gjøre på nettsiden din, men til slutt vil jeg allikevel anbefale å se at disse er tilgjengelige.

Hvis du ønsker å installere WordPress, Drupal, Joomla eller et annet publiseringssystem er det absolutt nødvendig at disse programmene er på plass. Et publiseringssystem trenger altså disse for å kunne fungere, så uten disse på plass vil ikke nettsiden fungere.

På den andre hånda, hvis du ønsker å kode din hjemmeside i ren HTML, uten å bruke noe publiseringsverktøy til å hjelpe deg kjøre din nettside eller database til å lagre det hele i, så trenger du igrunn ikke PHP & MySQL.

Når det er sagt, og du nå skjønner hva du trenger, vil jeg som sagt anbefale at du skaffer deg en webleverandør som støtter disse programmene fra første stund. Velger du en som ikke støtter disse vil du trolig måtte gå gjennom mye slit for å få dette på plass.

Så vær sikker og se til at PHP & MySQL er på plass hos den leverandøren du velger.

Summering

Jeg skjønner dette kan være mye å svelge for alle å enhver. Men jeg håper nå du har fått en grei forståelse for hva som er en viktig sjekkliste når man velger en webleverandør.

De fleste webhoster vil støtte disse funksjonene listet ovenfor, men det er greit å vite hva man skal se etter hvis man ikke har vært ute en kald vinternatt før.

* Bilde i denne sammenheng er hentet fra adesigna

3 thoughts on “7 punkter verdt å sjekke FØR du velger webhotel

  1. Hei
    Jeg skal akkurat til å publisere min nye nettside fra iWeb, da jeg oppdaget at den ikke ble lagt ut og jeg bare fikk 404 error da jeg skulle se den.
    Det jeg fant ut var at jeg hadde kjøpt et windows webhotell, og det er eneste forklaringen jeg kan finne.
    Kan du hjelpe meg….? er det sånn at hvis jeg nå kjøper et linux webhotell så vil det funke med mac? eller skjønner jeg rett og slett ingenting?

    Vær så snill og hjelp.

    Mvh Anja Manou

    1. Hei Anja!

      Min anbefaling vil være å gå for en Webhost som setter deg opp på en Linux server. Hvilket operativsystem du selv bruker på din egen pc vil ikke ha noe å si i denne sammenheng.

      Nå har jeg faktisk laget en video som veileder deg gjennom hele denne prosessen med oppsett av webhost og din egne profesjonelle nettside. Anbefaler at du tar en titt på denne. Alt du da trenger å gjøre for å se denne er å skrive inn din email adresse på frontsiden av Lett På Nett og jeg vil sende deg videoen med en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.